…MERE END 60 ÅRS ERFARING
Danskernes hang til at komme tættere på naturen og slappe af i sommerhuset har en lang historie bag sig – vi ser nærmere på fritidshusets historie og udvikling.
…og alt hvad det indebærer. I begyndelsen var sommerhuslivet dog kun forbeholdt det højere borgerskab.
I 1890’erne begyndte det bedre borgerskab at bygge sommerhuse på landet. Husene er store landvillaer, som blev bygget i mursten og træ. Inspirationen kom muligvis fra udlandet.
Her kunne de velhavende familier bo hele sommerhalvåret og komme væk fra byens trange boliger og i stedet få noget luft og dermed sætte sundheden i højsædet. Når man tog i sommerhus, skulle både møblement og kokke- og stuepiger flyttes med.
Landstederne blev bygget i naturskønneomgivelser, som ikke nødvendigvis lå ved kysterne. Da jernbanen blev etableret i begyndelsen af 1900-tallet, havde denne nemlig en større tiltrækning end bølgerne og det blå havvand, da den betød, at det var lettere at komme til datidens sommerhuse.
Det var også i denne periode, at kunstnere og malere fik øje for kysternes særlige lys, og gennem deres malerier inspirerede den almindelige dansker til at finde stråhatten og det lette tøj frem, og søge mod havet ved især Nordsjælland og Skagen.
Mange af sommerhusene blev bygget som fjeldhytter med inspiration fra Norge og Schweiz. I 1912 blev der dog udskrevet en arkitektkonkurrence, da der var efterspørgsel på nogle pænere og mere danske huse.
Man ønskede nogle ordentlige huse, og den tids arkitekter deltog med stor succes. Grundtanken var, at disse huse skulle passe ind i landskabet og have strå på taget. Man kan se eksempler på den tids sommerhuse i Tisvilde og Tibirke Bakker, som den dag i dag er fredet.
I 1930’erne kom det næste ryk i sommerhusudviklingen. Danskerne fik nemlig ret til to ugers ferie om året. Det betød, at man søgte ud i naturen og byggede små hytter i cykelafstand til familiens lejlighed i byen. For første gang betød det, at det ikke kun var rigmands folk som kunne købe et sommerhus.
Sommerhusets udseende udviklede sig i denne periode i forskellige retninger. Det var alt fra ombyggede ishuse, jernbanevogne og badehuse bygget af billig træ.
I den anden ende var flotte arkitekttegnede huse, som f.eks. Arne Jacobsens sommerhus Knarken, som han opførte til sig selv og sin familie i 1937. Huset har kulturhistorisk betydning, da det var frontløber for en ny arkitektonisk retning, den nordiske modernisme, der med sine hvide kubistiske træk mere end nogen anden kom til at præge det tyvende århundredes måde at bygge huse og boliger på.
I 1960’erne ramte sommerhusboomet for alvor Danmark. Langt største delen af de sommerhuse, som vi ser i dag, er bygget i denne periode. Folk fik flere penge og dermed råd til mere luksus som biler og sommerhus. De nybyggede fritidshuse blev større og folk kunne bo her hele sommeren.
Husene var klassiske i udseende med en mørk træbeklædning, hvide vinduesrammer og sort tagpap. Det lille badeværelse kom indendørs, og der var små soveværelser, ofte med køjesenge for at sikre sovepladser til flest muligt. Rummet med de flest kvadratmeter var stuen, hvor der også var spiseplads. Køkkenet var mindre og placeret i et separat rum.
De allerførste huse Stenhøj Husene byggede, var på mellem 30 og 40 kvm. De var bygget uden isolering og uden vand og varme, som skulle købes til, hvis man ønskede det.
Vi har været inde og finde vores gamle prisliste, hvor det største hus i kataloget kostede omkring 20.000 kr. Hvis man ville have el og vand, så var der en merpris på henholdsvis 1.300 og 1.500 kr.
I de kommende årtier fik sommerhusene mere luksuriøst inventar, ligesom huset havde vokseværk. De flere kvadratmeter blev i 1970’erne brugt på en sauna, mens det i 1980’erne og 90’erne blev brugt på plads til vaskemaskine og opvaskemaskine, som kunne gøre ferielivet i sommerhuset lettere.
Sommerhusene begyndte at ligne små parcelhuse. I denne periode får mange også spabad og swimmingpools, som var et tegn på velstand. Efter murens fald viser det sig, at der er et kæmpe marked for at leje ud til tyske turister, og derfor blev der bygget mange investerings sommerhuse, som kun blev brugt til udlejning.
Siden begyndelsen har Stenhøj Husene bygget mere end 3500 sommerhuse fordelt over hele landet – og vi har fulgt udviklingen af danskernes sommeroase på tæt hold. Husene er vokset i størrelse og har ændret udseende i løbet af årene – men den største forskel, er, at et sommerhus anno 2020 bliver bygget til helårsbrug.
Vores kunder vil gerne have et hus, som de kan bruge hele året. Sommerhusene i dag skal være på fuld højde med et helårshus, lige fra isolering, bygningskrav, kvalitets materialer og intelligente løsninger, som betyder, at ejeren kan styre huset fra helårsboligen, og som gør det let at være sommerhusejer.
Artiklen er skrevet af Christina H. Langpap og bragt i
Jyllands-Postens annoncetillæg Nybyggeri d. 21. april 2018
Find inspiration til dit nye sommerhus i vores store katalog
Tilmeld dig vores nyhedsbrev:
Vi sender ca. 2 e-mails om måneden, som indeholder gode råd og nyheder fra Stenhøj Husene.
Du kan til en hver tid afmelde dig igen, hvis du ikke ønsker at modtage flere e-mails fra os.
Stenhøj Husene A/S
Industrivej 11, 9900 Frederikshavn
Tlf. 98 47 90 55
CVR-nr. 32 14 86 54
Hvis du går med en drøm om en dag at bygge et nyt sommerhus, vil vi anbefale at du tilmelder dig vores nyhedsbrev.
Her får du masser af god inspiration og får besked når vi afholder åbent hus i dit område.