
Danskerne er vilde med sommerhuslivet
…og alt hvad det indebærer. I begyndelsen var sommerhuslivet dog kun forbeholdt det højere borgerskab.
I 1890’erne begyndte det bedre borgerskab at bygge sommerhuse på landet. Husene er store landvillaer, som blev bygget i mursten og træ. Inspirationen kom muligvis fra udlandet.
Her kunne de velhavende familier bo hele sommerhalvåret og komme væk fra byens trange boliger og i stedet få noget luft og dermed sætte sundheden i højsædet. Når man tog i sommerhus, skulle både møblement og kokke- og stuepiger flyttes med.
Landstederne blev bygget i naturskønneomgivelser, som ikke nødvendigvis lå ved kysterne. Da jernbanen blev etableret i begyndelsen af 1900-tallet, havde denne nemlig en større tiltrækning end bølgerne og det blå havvand, da den betød, at det var lettere at komme til datidens sommerhuse.
Udenlandsk inspirerede sommerhuse
Det var også i denne periode, at kunstnere og malere fik øje for kysternes særlige lys, og gennem deres malerier inspirerede den almindelige dansker til at finde stråhatten og det lette tøj frem, og søge mod havet ved især Nordsjælland og Skagen.
Mange af sommerhusene blev bygget som fjeldhytter med inspiration fra Norge og Schweiz. I 1912 blev der dog udskrevet en arkitektkonkurrence, da der var efterspørgsel på nogle pænere og mere danske huse.
Man ønskede nogle ordentlige huse, og den tids arkitekter deltog med stor succes. Grundtanken var, at disse huse skulle passe ind i landskabet og have strå på taget. Man kan se eksempler på den tids sommerhuse i Tisvilde og Tibirke Bakker, som den dag i dag er fredet.